Haremde Eylem

Üsküdar Belediyesi’nin Harem Otogarı giriş- çıkış ücretine yüzde 50 zam yapması üzerine otobüs işletmecileri otobüslerini otogar sokmuyor. Yolcu indirme ve bindirme işlemleri otogar dışında yapılıyor.

Anadolu Yakası’nın en eski otogarı bugünlerde tarihinin en sakin günlerini yaşıyor. Başka zaman olsa peronlarında onlarca otobüsün yolcu alacağı peronlarda tek bir otobüs bile yok. Bunun nedeni ne ekonmik kriz ne de yolcu olmaması.

Harem’deki bu tenhalık Üsküdar Belediyesi’nin 15 lira olan otogar giriş- çıkış ücretini önce 20 liraya ardından da buna yüzde 50 zam yaparak 30 liraya çıkarmasının bir sonucu. Otobüs işletmecileri belediyenin çok kısa bir sürede yapılan bu iki zammı protesto etmek için otobüsleri otogara sokmuyor. Yolcu indirme ve bindirme işlemleri otogarın dışında yapılıyor. Peronlarda göze çarpmayan otobüsler Harem sahil boyunda yolcularını bekliyor.



Otobüslerin bıraktığı boşluk, beklemedikleri bir zam ile karşılaşan otobüsçüler tarafından dolduruldu. Otobüs işletmecileri başlayan eylemi ve bundan sonra izleyecekleri yolu birbirilerini gördükleri her an konuşuyor.

Harem esnafı adına ilk sözü otobüsçülerin sözcü olarak belirlediği Kemal Kulaçoğlu aldı. Kulaçoğlu, Üsküdar Eski Belediye Başkanı Yılmaz Bayat zamanında imzalanan taahhütnameyi göstererek Harem’e giriş çıkışın en fazla 15 lira olması gerektiğine dikkat çekti. Zira o dönem Belediye ile dönemin UATOD Yönetimi arasında imzalanan sözleşmeye göre Harem giriş çıkış ücretleri Esenler Otogarı’nın 4’te 1’ine denk gelmek zorunda.

Esenler 60 lira harem 15 lira olmalı

Kulaçoğlu “Halen yürürlükte olan bu sözleşmeye göre Esenler Otogarı’na giriş- çıkış ücreti 60 lira olduğuna göre burası da en fazla 15 lira olmalı. Bunu göz önüne alırsak yapılan zam yüzde 50 değil yüzde 100’dür” dedi. Harem otobüsçülerini sözcüsü Kulaçoğlu Harem’de çalışan otobüs firmaları adına yaptığı konuşmasına “ Gerek akaryakıt zamları gerekse de uçakların elimizden aldığı yolcu nedeniyle biz zaten 10 yıldır aynı fiyata yolcu taşıyoruz. 90- 100 lirayı bulması gereken en uzun hatlarımızda biletlerimiz hala 50 lira civarında. Otobüslerimiz zaten boş gidip geliyor. Bu durumun üzerine şimdi de otogar giriş çıkış ücretlerine yapılan zam geldi. Bu zam bizi büyük sıkıntı getirdi. Üsküdar Belediyesi’nden görüşmek için randevu istedik ama bizi kimse kale almadı. Biz de son çare olarak bu eylemi yaptık. Zam geri alınana kadar bu eylem devam edecek” diye devam etti.

Belediye de kaybediyor

Belediye kanadından kimseyi yanlarında bulamadıklarını belirten Kulaçoğlu, hem zabıta hem de emniyet güçlerini karşılarında bulduklarını söyledi. Ancak Kulaçoğlu’nun dikkat çektiği nokta eylemin Üsküdar Belediyesi’ne olan etkileriydi. Kulaçoğlu 2 gündür devam eden eylemin Belediye’ye günde ortalama 15 bin liraya mal olduğunu dikkat çekti. Eylemleri sırasında TOFED’den de destek aldıklarını dile getiren Kulaçoğlu, zam yine de geri alınmazsa Türkiye çağında bir eylem de yapabileceklerini vurguladı.

Parayı alan hizmet de verecek

“Daha önceki başkanlardan itibaren belediye buraya ilgisizdi” diyen Kulaçoğlu , Harem’in bakımsızlığından da dert yandı. Kulaçoğlu şöyle konuştu: “Otogarın ön tarafı düzenlendi ama görülmeyen yerler ele alınmadı. Tavanlar başımıza çökecek diye korkuyoruz ki zaten bir kere çökme yaşandı ölenler oldu. Üsküdar Belediyesi yıllardan beri buradan para alıyor ama hizmet vermiyor. Verilen sözler yerine getirilmiyor “ dedi.

“Servis ve otogar çıkışı için 30 bin lira ödüyoruz”

Kemal Kulaçoğlu Harem esnafı adına böyle konuşurken dert küpü haline gelen Harem esnafı da içini döktü. Sakarya VİP Turizm İşletme Müdürü Nevinç Yılmaz onlardan biriydi. Sakarya Üniversitesi öğrencilerini taşıyan firmanın günde 30 otobüsünün Harem’e giriş çıkış yaptığını belirten Yılmaz, servis ve otogar çıkışı için 30 bin lira ödendiğine dikkat çekti. Yılmaz “Kazanmadığımız bir paradan bahsederken yapılan bu zam da gelince eylem yapmaktan başka çaremiz kalmadı. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’dan ilgi bekliyoruz. Gelir, bizimle bu konu hakkında konuşur ve yardımcı olursa bizde araçlarımızı tekrar peronlara alırız “ diyerek zam geri alınana kadar otobüsleri otogara sokmayacağını söyledi.

MEK Ağrı Dağı firmasından Yavuz Görgün de dertli esnaftan biriydi. Günde 2 yazın da 3 sefer yaparak Otogar’a girdiğini belirten zammın kendi firmalarına 6 bin liraya mal olduğunu söyleyen Görgün,yaptıkları eylemin direkt vatandaşa yansıdığını, Harem sahil yolundaki trafiği etkilediğini dile getirdi.


“Yeni otogar istiyoruz”

Güney Akdeniz temsilcisi Adem Yavuz ise yeni bir otogar istediklerini ifade etti. İzmir terminali kadar olamadık bırakın İzmit’i Gebze kadar olamadık diyen Yavuz, “Madem durum bu. Burayı kaldırsınlar Anadolu Yakasına yakışır bir terminal yapılsın biz de hakkımızı verelim. Ödeyeceğimiz parayı da ödeyelim. Şu an Türkiye’nin en kötü garajında bulunuyoruz. Bize sahip çıkan da yok. Biz de perişan oluyoruz vatandaş da perişan oluyor “ diye konuştu.

En büyük zorluk yolculara

Biz esnafla bunları konuşurken; Harem Otogarı’nın dışında tam anlamıyla bir kaos hüküm sürüyordu. Yolculuğa çıkmak için Harem’e gelen vatandaşlar bomboş bir otogar ile karşılaştı. Vatandaşlar binecekleri otobüsleri ararken; valizlerini yerleştirirken de büyük zorluk çekti. Çünkü onlar bunu Üsküdar Sahil Yolu’nda akan bir trafiğin içinde yapmaya çalışıyordu.

3 yorum:

  1. Evimizi taşıtmak istediğimizde firma olarak ilk önce arkadaşlarımızdan çevremizden tanıdık evden eve nakliyat firması ararız. Yada internetten ararız fakat, yüzlerce siteyle karşılaşırız. İçlerinden hangisinin güvenilir ve kaliteli hizmet verdiklerini bilemeyiz. bende firma ararken uyulması zorunlu kural eve exper çağırmaktır. Ve taşınılacağı gün ekibin başında durarak hizmetini görmektir.

    istanbul evden eve nakliyat

    evden eve nakliyat

    YanıtlaSil