Kamyonetle Taşımada Yetki Belgesi Aranacak

Açıklamada bulunan Kemaloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde uluslararası ve yurt içi eşya taşımacılığı/lojistik ve kargo işletmeciliği konusunda faaliyet yetkisi veren "C2, L1, L2, M1, M2, M3, N1 ve N2" yetki belgeleri ile tarifeli/tarifesiz yolcu taşımacılığı faaliyet yetkisi veren "B1, B2, D1 ve D2" yetki belgelerine şahsa ait taşıtlar ve sözleşmeli taşıtların kaydedilebileceğini belirtti.
Karayolu taşımacılık mevzuatı kapsamındaki yetki belgelerine toplam 824 bin 173 aracın kaydedildiğini bildiren Kemaloğlu, bunların 769 bin 921'sinin şahsa ait, 54 bin 252'sinin sözleşmeli/kiralık olduğunu kaydetti. Kemaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sisteme, toplam 214 bin 212 aracın daha sözleşmeli/kiralık olarak kaydedilmesi mümkün. 2003 yılından beri yürütülen yeni karayolu taşımacılık politikalarının en önemli hedefleri olarak bireysel taşımacılık yerine kurumsal taşımacılık, lojistik faaliyetlerin geliştirilmesi, araç yönünden arz/talep dengesinin ve mali yeterlilik şartının sağlanması belirlendi. Buna göre bireysel ticari taşımacılık yapanlara verilen K1, esas faaliyeti taşımacılık olmayan ancak yürüttüğü faaliyete ilişkin kendi nam ve hesabına yurt içinde eşya taşımacılığı faaliyetinde bulunanlara verilen K2, ev/büro eşyası taşıyanlara verilen K3 yetki belgelerine sözleşmeli/kiralık taşıt kaydedilmiyor."

BELGESİZ ARAÇLARA 2 BİN TL CEZA
Mehmet Nesip Kemaloğlu, yönetmeliğe göre, gerçek kişiler adına kayıtlı hususi araçların belge alımından muaf olduğuna işaret ederek, "Kuralların bugün şikayet konusu edilmesinin, hafif ticari araçlara verilen yetki belgesiz faaliyette bulunma süresinin, 31 Aralık 2009'da sona ermesinden kaynaklandığını" söyledi.
Uygulamanın Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yayımlandığı 25 Şubat 2004'ten bugüne kadar yürürlükte olduğunu hatırlatan Kemaloğlu, yetki belgesi bulunmayan araçlara yaklaşık 2 bin TL ceza kesileceğini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder